17.5.2011

Jämäkokin pikalounas


DSC06629


Laita kuumalle pannulle voinokareen kanssa lusikallinen Sambal Oelek -chilitahnaa, pilko pala kesäkurpitsaa (poista lusikalla halkaistusta kesäkurpitsasta siemenet), pinjansiemeniä, kikherneitä ja ronskeja paloja chiliä ja paprikaa. Pyörittele hetki pannulla. Laita mukaan eiliseltä illalliselta jäänyt raakariisi ja lämmittele maltilla.
Kappas, kurkistaa sieltä muutama nuudelikin, sunnuntaisen wokin jämät.


16.5.2011

Pala taivasta


DSC07644




Kylmä kirnuvoi tottelee juustohöylää. Paahdettu, kultainen campaillou sulattaa sen, sydämen ohella.


Hyvää huomenta, maailmanmestarit.


15.5.2011

Sunnuntai-ilta


DSC07711



Hermès Birkin on monen naisen mielestä kuukausien jonottamisen arvoinen. Minä jonotin kuukauden päivät juustoa.
Saatuani vihdoin oman palasen lampaanmaidosta valmistettua herkkua, kiikutin sen kotiin ja olen odottanut oikeaa hetkeä avata juusto ja kaivaa viinikaapista sille ystävä. Nyt se hetki tuli, kun kisastudio pysyy hiljaisena - kaukosäädin on kadonnut.

Nämä kaksi ovat toisilleen tarkoitetut, makujen sinfoniaa ja elämän parhautta pienen palan ja kylmän lasillisen verran. En aio kertoa mikä juusto on kyseessä, sillä yli kuukauden pituiseen jonottamiseen en kykene.
Lempeä lampaanmaidosta valmistettu juusto, oli se melkeinpä mikä hyvänsä, nauttii tämän valkoviinin seurasta. Älä jätä testaamatta.



Viini Alkon valikoimasta, juusto Paalasen juustokaupasta

EDIT: Kaukosäädin löytyi kymmenen minuutin etsimisen jälkeen - lehtiroskiksesta, luonnollisesti.

12.5.2011

Sardiinileivät


DSC06942





DSC06946





DSC06958



Laita lautaselle keitetty muna, iso lusikallinen dijon-sinappia ja kunnon nokare kirnuvoita. Tee haarukalla hakkelusta.
Levitä munavoi leiville, nostele päälle sardiinit ja sitruunasta irrotettu hedelmälihaviipale.

Hyvä, halpa ja terveellinen välipala, jonka raaka-aineet löytyy aina kaapista.

11.5.2011

Kultaiset mukulat


DSC08825


Tämä on Timo Sipoosta.


DSC08827


Tämä Timo tulee Perniöstä.

DSC08824

Kesän ensimmäiset pienet perunat pestään huolella, taikka raaputellaan puhtaaksi. Keitetään maltilla ja nautitaan voin kera.

Turha siihen on muita ottaa ensimmäisellä kerralla mukaan, sillit ja systeemit ehtivät kyllä perunan kylkeen kesän edetessä.

Olen kuullut että parvekkeellekin voisi istuttaa perunoita. Kun oikein optimistisesti katsoo, niin basilikan, timjamin ja rosmariinin tiivistäessä hiukan, saisin tuonne pertsille Hannan perunamaan. Olenko kajahtanut vai onko se mahdollista, osaako joku neuvoa parvekeperunamaan tekoon? Kasvatatko sinä perunaa? Saako tulla kuokkimaan?

9.5.2011

Pata aidosta makkarasta ja varhaiskaalista


HK:n Sininen Lenkki on Suomen myydyin lihavalmiste. Huijausta se on, jos minulta kysytään.*
Raakamakkara sen sijaan on jumalten herkku, jossa pääosassa on liha, aidot mausteet ja rasva.
Tällä kertaa emme tehtailleet makkaroita kotona vaan valitsimme Wurst Fennican valikoimista seuraavat herkkupötköt: Merquez, Chorizo Portuquese ja Palermo. Lihapitoisuus näissä 85-91 %. Loput mausteita ja rasvaa.

DSC08454




Peitä padan pohja oliiviöljyllä ja nokareella voita, kuumenna maltilla ja heitä joukkoon kaksi viipaloitua sipulia ja yksi valkosipuli. Kuullota viitisen minuuttia, ei ole tarkoitus ruskistaa vaan hellästi pehmentää. Laita pataan suikaloitu kaalinpää, väännä nuppia kaakkoon ja freesaa pari minuuttia. Mukillinen valkoviiniä pataan, (Riesling tai gewurztraminer toimii loistavasti), rosmariininoksa, pari timjaminoksaa, pari laakerinlehteä, suolaa ja mustapippuria myllystä. 
Laita kansi kaalia täynnä olevan padan päälle ja anna pöhistä neljä-viisi minuuttia jolloin kaali menee kasaan ja luovuttaa nesteitänsä, tulee makkaralle tilaa. Pinta laskee noin puoleen väliin pataa.



DSC08458


Laita sekaan ronskeiksi palasiksi leikatut raakamakkarat. Kansi padan päälle, säästöliekki kehiin ja noin 40 minuutin haudutus. Makkarat saavat aikaa antaa rasvat ja maut pataan ja lopputuloksena on ihmeellisen ihana pataruoka, jonka voi nauttia sellaisenaan taikka lisukkeiden kera.
Itse teimme lisäksi raakariisiä, jota keitellään 40 minuuttia, mutta riisin ravintoarvot kiitävät aivan eri tasolla valkoisen riisin kanssa.


DSC08460




DSC08518




DSC08506





DSC08510





DSC08528



* HK:n Sininen Lenkki sisältää mm. perunajauhoja, vettä, natriumglutamaattia, kamaraa, hapettumisenestoainetta, koneellisesti eroteltua porsaanlihaa, stabilointiaineita (E1420, E450), perunakuitua, säilöntäaineita ja glukoosia. HK:n Blöö on valmiiksi kypsää kamaa, joka ei vaadi kypsennystä. Sen grillailu on vähän kuin grillaisi kypsennetyn, tyhjiöpakatun pihvin kaksi viikkoa myöhemmin. HK:n Kevyt Sininen sisältää lihaa 4-5 prosenttia, ei mikään kokolihapihvi.


Mikä on teidän suhteenne makkaraan? Nautitko sinisenä, jätätkö hyllyyn vai teetkö itse kotona?

3.5.2011

Herkkuporkkanoita


DSC07602



Paahda pannulla seesaminsiemeniä (pähkinöiden paahtamisesta enemmän täällä), heitä hiukan sormisuolaa joukkoon. Kaada paahdetut siemenet lautaselle, palavat kuumalla pannulla herkästi.

Kaada ruokalusikallinen soijaa ja seesamiöljyä ja hiukan hunajaa pieneen kippoon. Sekoita ja voitele porkkanat seoksella jonka jälkeen pyörittelet oranssit ihanuudet paahdetuissa seesaminsiemenissä.

Maistui meidän nappulalle. Vautsi, porkkanatikkareita! Saako syödä kaksi?