30.6.2011

Ruoalla lahjottu


DSC02405




DSC02388




DSC02404


Sain ystävältäni tuliaisia Grassen auringon alta: rosmariinia, laakerilehtiä sekä salviaa. Salvia tuoksuu pyörryttävän ihanalle. Tuoksu jää ihanasti käsiin ja rauhottaa läsnäolollaan koko pitkän päivän.

Rapeakuorinen, sisältä mehevä leipä on leivottu tänä aamuna, asialla tosin en ollut minä. Pojallani on mahtava kaveri, jonka äidin leipomat leivät ovat täydellisiä. Leipovaa naista ja minua yhdistää muun muassa rakkaus ruokaan, jauhamme siitä tuntikausia. Jauhamisesta tulikin mieleeni, että pitääkin pysähtyä ostamaan jauhoja matkalla saareen. Pinnbröd, se on illan ohjelma kun pääsemme avotulen ääreen.

Voikaa ihanasti ja viettäkää paras mahdollinen loppuviikko!


Aitoa kauppaa


DSC07638


Luettuani tämän uutisen, olin varovasti iloinen. Tämän uutisen jälkeen olin jo avoimesti riemuissani.

Aitokauppa, odotan sinua kuin ensimmäisiä kantarelleja!

27.6.2011

Kukkakaalisalaatti


DSC02125


Keko hampaissa rouskuvaa kukkakaalia toimii melkeinpä milloin vaan, alkuruokana, piknikillä taikka grilliherkkujen kaverina. 
Kun ostat kukkakaalia, valitse torimyyjän pienimmät yksilöt. Sääntö pätee lähestulkoon kaikkiin vihanneksiin, mitä pienempi ja napakampi, sitä parempi. Jos tiskillä on nuivahtaneita kukkiksia, jätä salaatin teko toiseen kertaan. 

Irrota nuput, pese kylmällä vedellä ja valuta pyyhkeen päällä kuivaksi. Laita kaalit isoon kulhoon. Silppua kunnon kourallinen lehtipersiljaa kukkakaalien päälle. Valmista kastike.
Jos teet kahdesta kukkakaalista salaatin, toimii seuraavalla reseptillä tehty kastike sen kokoiseen settiin.

Laita kulhoon kolme pilkottua valkosipulinkynttä, yhden sitruunan mehu, suolaa ja mustapippuria. Lisää oliiviöljy. Sekoita ja hulauta kastike kukkakaalien päälle. Voit valmistaa salaatin jo pari tuntia ennen tarjoilua, maut pääsevät kunnolla esille. Kaverini varhaiskaali eksyi sekaan tähänkin soppaan, jos joku kuvasta sen bongasi. 

Ota iloiten vastaan vieraiden hämmästyneet kommentit siitä, miten mahtavalta voikaan maistua kukkakaali. Senhän sinä toki jo tiesitkin.

26.6.2011

Alkupaloja auringossa


DSC02008




DSC02009




DSC02011


Tämän juhannuksen makumuistot ovat yhä niin pinnassa, että nautiskelen niistä tovin ennen kuin jaan ne kanssanne.

Ps. Niistä tykättiin. Dippi syntyi pehmeästä vuohenjuustosta, turkkilaisesta jugurtista, suolasta, mustapippurista ja paahdetuista, rouhituista manteleista.

22.6.2011

Parmesaanikeksejä


DSC01750

DSC01790

DSC01755


DSC01760



DSC01794


DSC01805


DSC01803


Ostan tutkivan journalismin nimissä lähes kaikki maassamme ilmestyvät lehdet. Tällä kertaa löysin Maalaisunelma -lehdestä reseptin, jonka yksinkertaisuus sai minut täysin polvilleni. Taikinaan tuli parmesaania, voita, vehnäjauhoja ja suolaa. Lopputulos oli lamaannuttavan täydellinen.


300 g parmesaania
450 g huoneenlämpöistä voita
10-11 dl vehnäjauhoja
suolaa (itse en lisännyt, juusto oli sen verran suolaista) seliseli, unohdin sen.

Sekoita hienoksi raastettu juusto, kuutioitu voi ja vehnäjauho, muovaa taikinasta kuusi pötkylää ja laita tunniksi pakkaseen.
Leikkaa pötköistä noin puolen sentin paksuisia viipaleita, paista ne holtittomasti kuumenevassa kaasu-uunissa 200 asteessa, noin 12 minuuttia per pelti. 

Taivaallinen tuoksu valtaa kodin ja naapuruston. Yritä siinä sitten pitää näppisi erossa juhannukseen saakka.
Juhannuspöydässämme istuu 17 henkeä, toinen toistaan rakkaampaa ja hyvästä ruoasta iloitsevaa tyyppiä.
Nämä keksit tarjoillaan ennen perjantaista illallista. 


21.6.2011

Munavoi À la Minute

DSC01400



DSC01403


Kesäkeittiössä säästyy tiskiltä kun valmistaa munavoin suoraan lusikkaan. Nappaa lusikan kärkeen pala voita suoraan paketista ja nokare täydelliseksi keitettyä kananmunaa sen viereen, laita lusikka suuhun.


Kaalisalaattia ja kermaviilikastiketta


DSC00658



DSC00648



DSC00664



DSC00657



DSC00646


DSC00655

Ostin kalakauppiaalta lämminsavustettua lohta, lisukkeeksi kaalisalaatti joka valmistuu viidessä minuutissa. Suikaloi kaali ohueksi siivuksi, laita salaattikulhoon odottelemaan.

Kastikkeeseen tulee purkki kermaviiliä, puoli punttia hienoksi hakattua tilliä, kunnon loraus sitruunan mehua, 1 rkl dijon-sinappia, kaksi keitettyä kananmunaa, suolaa ja mustapippuria maun mukaan,

Sekoita kaikki ainekset keskenään, hulauta koko komeus suikaloidun kaalikasan päälle. Kesäsipulia renkaina päälle, jos sattuu pärekorista torireissun jälkeen löytymään. Kanna kulhollinen terveyttä lohen viereen ja nauti.

Toisessa salaattikulhossa on ihana rypäs keräsalaattia oliiviöljyn kera.

20.6.2011

Ihana pähkinäpuoti


DSC01526



DSC01525


DSC01529




DSC01539



DSC01535





DSC01550


Fanaattisena pähkinöiden suurkuluttajana satuin tänään vahingossa oikaisseeksi Vuorimiehenkadun kautta, josta löytyi pienehkö aarreaitta. Jaksaisin keskustella ruoasta loputtomiin, sen tietävät kaikki jotka minut tuntevat. Tänään sain juttuseurakseni Tostadan Tiinan, joka kertoi Barcelonassa sijaitsevasta paahtimosta, jonka uunissa siemenet ja pähkinät saavat ylleen taianomaisen maun ja vaikuttavat nauttijaansa pelkästään positiivisesti. Hullaannuin ja ostin useamman ruskean paperipussillisen kotiin.

Yllätyin, kuinka puhtaalta pinjansiemen voikaan maistua, näistä puuttuu täysin se kummallinen jäkimaku joka joissakin pinjansiemenissä on. Maistuu siltä kuin työntäisi päänsä havumetsään sateen jälkeen ja nuuhkisi oikein syvään. Odotan että pääsen testaamaan tätä pestossa ja salaateissa. Kurpitsansiemenet pääsevät leipätaikinaan ja tomaateista tulee..

Takaisin kauppaan, siellä oli luomupähkinöitä, maistiaisia, uusia tuttavuuksia, kämmenen kokoisia kurpitsansiemeniä, havumetsän makuisia pinjansiemeniä, mahtavia manteleita, pistaasipähkinöitä ja säilöttyjä tomaatteja. Tomaatteja, joille kuulemma menetän sydämeni. Keittiö houkuttelisi nyt niin kovin, mutta illaksi on muita suunnitelmia. Ehkä huomenna, viimeistään juhannuksena, pääsen noiden helmien kimppuun.

Käykää toki Tostadassa, kaikki te joita pähkinät, tomaatit ja hyvä ruoka puhuttelee.

Tostada
Vuorimiehenkatu 20


17.6.2011

Cookies


DSC01224

Cookies a la Hanna, ei voi mennä pieleen.

Vatkaa keskenään

150 g huoneenlämpöistä voita
1 1/4 dl intiaanisokeria

2 luomumunaa joukkoon, sekoita kunnolla. Lisää sekaan

100 g tummaa suklaata, hakkaa ronskeiksi palasiksi terävällä veitsellä (esim Pirkka tumma luomu)
50 g manteleita rouhittuna

Sekoita keskenään

1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
n. 4dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivat aineet taikinaan, jonka kuuluisi olla lisäämisen jälkeen tahmeaa ja sormiin tarrautuvaa töhnää. Painele palleroita pellille, tyylillä ei niin väliä. Lusikalla, sormilla - ihan miten helpommaksi koet.
Paista noin 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Piilota jäähtyneet keksit peltikorkkiseen lasipurkkiin ja nauti hyvän tai pahan päivän tullen.

Pasta carbonara



DSC01035



DSC01047



DSC01055



DSC01070


Erottele kananmunan keltuaiset kulhoon, kaksi tai kolme keltuaista, riippuen munien koosta ja syöjien määrästä. Kaada mukaan loraus öljyä, raastettua pecorinoa ja parmesania ja mustapippuria myllystä. Sekoita, tai anna jälkikasvun sekoittaa, kuten kuvassa tapahtuu.

Paista pannulla muutama viipale suikaleiksi leikattua pancettaa, kuivaa suurin osa rasvasta talouspaperiin paiston jälkeen jotta pasta ei ui rasvassa. Annan pekoninkin sitä paistaessani huilata hetken talouspaperin päällä, rapsakkuus säilyy paremmin.

Keitä spagetti ohjeen mukaan, suolatussa vedessä.

Laita pancetta takaisin pannulle, kuumenna hiukan ja lisää ruokalusikallinen vettä pannulle, sekoita muna-juustoseos sekaan ja kaada mukaan siivilöity pasta. Sekoita ja nosta kuumennettuun kulhoon, raasta päälle vielä parmesania ja rouhi mustapippuria, tarjoile välittömästi.


DSC01107




DSC01099

Herkullista viikonloppua, arvon lukijakunta!

16.6.2011

Pieniä punaisia maitoja


DSC01138



Maitoa kuluu meidän perheessämme vähän, itse käytän kahviin ja lapsi juo joskus lasillisen. Kuuma kaakao lämmittää talvella ja mannapuuroa nautimme muutaman kerran vuodessa.
Kysyin mielenkiinnosta neuvolassa että miksi suosittelevat rasvatonta maitoa, vastasivat että kun juo litran päivässä, kertyy rasvaa muuten liikaa. Kun kysyin miksi niin paljon pitää maitoa juottaa, kyseessähän on ihmislapsi, ei vasikka. Vastasivat että näin suositellaan. Hämmentävä yhtälö. En missään nimessä juottaisi lapselleni litraa rasvatonta maitoa päivässä. Neuvolassa soisi olevan myös muunlaisia vinkkejä kalsiumin saantiin, maito kun ei todellakaan ole se ainoa lähde.
Muistan yhä kun kasvuiässä peloteltiin osteoporoosilla - juo taikka haperrut ennen kuin täytät kolmekymmentä. Inhosin maitoa ja pakotin itseni juomaan sitä - olisinpa tiennyt ettei minulla ollut mitään huolta, nappasin kalsiumin varmasti ihan muualta.

Meillä kalsium saadaan rasvaisesta kalasta, pähkinöistä, siemenistä, kasviksista, hedelmistä, marjoista, pavuista ja juustosta.

Intron jälkeen heitän ilmoille toiveen, tahdon punaista luomumaitoa kahden desin pillipurkkeihin ja puolen litran purkkeihin. Kenttätutkimukseni mukaan moni muukin teistä tahtoo. Huutakaa hep kommenttiboksissa, niin ehkä meitä kuunnellaan.

Vielä sellainen kysymys että onko neuvolatäti kehottanut rasvattoman maidon nauttimiseen? Jos, niin huomasitko Valion mainokset tädin hyllyssä?

13.6.2011

Basilikaöljy tomaattien huntuna


DSC00564



Laita morttelin pohjalle karkeaa suolaa, revi sekaan iso kasa basilikaa ja anna nuijalla kyytiä. Riittää että rikot basilikan ja saat aromit esiin, koostumuksesta ei ole tarkoituskaan tulla aivan hienoa. Kaada mukaan  iso loraus laadukasta oliiviöljyä ja rouhi perään mustapippuria.

Kaada basilikaöljy pestyjen, viipaloitujen tomaattien päälle ja nauti tomaattisalaatti lisukkeena taikka välipalana, tuoreen leivän kera.

Heittäkää kommenttiboksiin omasta mielestänne paras tapa nauttia punaposkisia tomaatteja!


9.6.2011

Asia on pihvi



DSC00057



DSC00104


Lihatiskin parasta antia on marmoroitunut häränfile, jonka lihansyiden välissä oleva rasva sulaa paiston aikan ja tekee lihasta mahtavan mehevän, murean ja maistuvan. En usko valmismarinadeihin, varsinkin kuvan kaltainen ensiluokkainen liha maustuu parhaiten pelkän mustapippurin ja suolan voimin.
Juttele lihatiskillä, kysele, kysele ja vaadi parasta. Jokaisella lihakauppiaalla on tiskissään jotain erityislaatuista, kun sitä vaan osaa vaatia. Suosi luomulihaa, vältä tehotuotettua.

Mausta pihvi juuri ennen paistamista. Lihan tulee olla huoneenlämpöinen, joten ota se hyvissä ajoin ulos jääkaapista. Kun laitat lihan kuumalle pannulle, anna sen olla ihan rauhassa, älä töki äläkä kääntele.
Näet pihvin sivusta milloin on aika kääntää kaveri toiselle kyljelleen, riippuen että kuinka raakana pihvisi tykkäät syödä. Voit laskea hiukan lämpöä, kun pihvi on saanut pintaansa kunnon raidat ja rusketuksen, liian vaisu liekki kuitenkin valuttaa lihasnesteet ulos. Keskilämpö rokkaa tässä vaiheessa.
Käännä pihvi pihdeillä, älä haarukalla, jotta maukkaat nesteet eivät karkaa. Älä myöskään kuikkaa veitsellä että miltä pihvin sisus näyttää, se on julma teko pihviä kohtaan.

Anna lihan vetäytyä muutama minuutti alumiinifoliossa ennen tarjoilua, tämä on tärkeää - suoraan pannulta lautaselle ohjattu pihvi on vasta puoliksi valmis. Se tarvitsee hetken lepoa, jotta pääsee oikeuksiinsa. Jos emmit lihan kypsyyden kanssa, paista mieluummin hiukan liian vähän. Foliossa pihvi kypsyy vielä hiukan, eikä mikään pilaa lihaa niin tehokkaasti kuin ylikypsentäminen.


Valurautainen grillipannu on ehdoton ystävä, varsinkin kesäkeittiössä. Munakoiso, tomaatit, kesäkurpitsa ja kaikki kaverinsa ovat kuin eri maailmasta, saatuaan raidat kylkeensä.
Käytön jälkeen pese pannu pelkällä vedellä ja laita hetkeksi kuumalle liedelle (tai kaasulle) jotta kosteus pannulta haihtuu.


Ruokavaliostani kyselette aika ajoin, lihansyönnin suhteen olen melko tarkka ja kranttu. Syömme luomulihaa muutaman kerran kuussa, tuolloin sen tulee olla parasta mahdollista sillä uskon tässäkin siihen että laatu korvaa määrän. Rasva lihassa on hyvä, kun sitä nauttii kohtuudella. 
Nautin mahdollisimman energiarikasta ruokaa ja välttelen kevyttuotteita. Miksi? Koska energiaa minä tarvitsen, kuten perheenikin.

Millaista lihaa teillä nautitaan ja kuinka usein?

Pala illallista




DSC00626





DSC00627




Oli niin herkkua, että kävin noutamassa toisenkin puntin, illalla se saa sukeltaa salaattikulhoon, muiden raikkaiden serkkujensa kanssa.

Resepti eilisen illan antimiin luvassa loppuviikosta.

6.6.2011

Villinä parsaan


DSC00541



DSC00557




DSC00558



Tänään syödään paistettuja ahvenfileitä, kasa pinaattia ja nippu tulitikun ohutta villiparsaa. Kirnuvoilla ja suolalla saattaa olla osuutta asiaan, muita ei kutsuta joukkoon.